BME honlap| Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN
2019. július 16. kedd   ·   2019 nyár 4. hete   ·   Félfogadási idő a mai napon: 08:30–12:00
Hallgatói app
Neptun üzemidő

00:00 – 04:00 rendes üzem

04:00 – 06:00 üzemszünet

06:00 – 24:00 rendes üzem

Az ettől való rendkívüli eltéréseket a hírek között jelentetjük meg.

Az oldal elavult, archív adatokat tartalmazhat!

Tájékoztató a tandíj és költségtérítés befizetéséről

2005. május 4. szerda

1. Ha a befizető vállalkozás

Amennyiben az Ön tandíját/költségtérítését cég kívánja részben, (amennyiben Ön előzetesen ún. megosztási szabályt állított be), vagy egészben kifizetni, úgy Önnek a portálra belépve a hallgatói oldalak fülön számlaigénylést kell benyújtania. Ebben az esetben a KTH a megadott cégnek küldi ki a számlát, amit a befizetés beérkezése után a Neptunban jóváírunk. Ezt követően válik lehetővé a vizsgajelentkezés, illetve lehet felvenni a leckekönyvet (ha egyéb tartozása sincs).

 

Ebben az esetben természetesen nem vehető igénybe személyi jövedelemadó-kedvezmény.

 

2. Ha a befizető magánszemély

Amennyiben az Ön tandíját/költségtérítését magánszemély fizeti be részben, (ehhez előzetesen ún. megosztási szabályt kellett beállítani), vagy egészben, Önnek a Neptunban a kiírt tétel teljesítésekor meg kell adnia a befizető adatait (név, cím, adóazonosító jel), és be kell pipálnia, hogy kér-e adóigazolást. Ha nem jelöli be az "Adóigazolást kér" négyzetet, ez azt jelenti, hogy a befizető (a hallgató, vagy közeli hozzátartozója, ld. a személyi jövedelemadóról szóló törvény 36. illetve 36/A §-át) nem kíván élni a törvény nyújtotta adókedvezmény lehetőségével. Amennyiben a hallgató saját magát jelöli meg befizetőként, és kér adóigazolást, azt is be kell jelölnie, hogy az adókedvezményt a 2005. évi jövedelem-adó bevallásakor, vagy halasztottan, a későbbi években kívánja igénybe venni.

 

Gyakori hibák:

1. Az "Adóigazolást kér" jelölőnégyzet bepipálásának elmulasztása. Ez azt eredményezi, hogy a befizető nem veheti igénybe sem a tárgyévben, sem halasztottan az adókedvezményt.

2. A hallgató (a tájékozódás elmulasztása miatt) saját magát jelöli meg befizetőként, de nem kér halasztott igénybevételt. Ebben az esetben csak 2006. tavaszán, a 2005. évi jövedelemadó-bevallás elkészítésekor lehet igénybe venni a kedvezményt. Ha a hallgatónak nincs 2005-ben jövedelme, a kedvezmény számára elvész.

 

Figyelem: A hallgatói pénzügyek kezeléséről kiadott, többször módosított 636/2004.(VII.15.) Rektori Utasítás szerint a befizetést követően az adatok módosítására nincs lehetőség.

 

« Vissza