BME Központi Tanulmányi Hivatal

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 7-9., R épület földszint   ·   : 1521 Budapest Pf. 91.   ·   :   ·   Kapcsolat
flag-hu
2019. május 22. szerda   ·   2018/2019/2 félév 17. hete   ·   Hivatal félfogadási idő a mai napon: 08:00–17:00, 12:00–15:30

Az oldal elavult, archív adatokat tartalmazhat!

Napenergiával működő jármű európai körútja

Napenergiával működő jármű európai körútja: 6500 km egyetlen csepp üzemanyag nélkül.

 

A világ leggyorsabb napenergiával meghajtott járműve, a Nuna 2 hamarosan megkezdi május 29-től június 11-ig tartó európai körútját. A jármű 6500 km-t tesz meg Görögországtól Portugáliáig, európai nagyvárosok, köztük Budapest érintésével. Egyetlen jármű sem tett még meg ilyen hatalmas távolságot üzemanyag felhasználása nélkül. A Nuna 2 melynek tervezői és megépítői holland diákok, a legmodernebb technológia felhasználásával, a lehető leggazdaságosabb utazási formáról ad ízelítőt.

A körút neve Adiante, ami portugálul annyit tesz, "előre, megnövelt, kibővített". E név az ifjúság hatalmas erőfeszítéseit hivatott szimbolizálni a technika, és a megújuló energiaforrások terén, a fenntartható fejlődés elérése érdekében. Az Európában élő gyerekek szintén hozzájárulhatnak a túra sikeréhez, ha beneveznek a körút ideje alatt zajló pán-európai rajzversenybe, így hozva a világ tudomására a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos elképzeléseiket. A mai napon a Holland Környezetvédelmi Miniszter felügyelete mellett a Nuna 2 érvényes holland rendszámtáblát kapott. A Hágai Binnenhofon tartott ünnepélyes alkalmon gyerekek százai vettek részt. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette az Adiante, és május 29-én a Nuna 2 megkezdheti Athénból induló körútját.

Az Adiante útvonala a görög olimpiai várostól Portugáliáig, az UEFA Euro 2004 nyitó színhelyéig tart majd. Soha eddig nem volt arra példa, hogy egy autó 6500 kilométeres utat tett volna meg kizárólag napenergia felhasználásával. A körút egyes állomásain, helyi fogadóbizottságok várják majd a napautó érkezését, és a járművet kísérő csapat bemutatót tart a gyerekeknek a napenergia-felhasználásról. 

 

A Nuna 2 2004. május 31-én érkezik hazánkba. Benzin Light néven nagyszabású családi nap várja az érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdasághtudományi Egyetem előtti parkolóban. A programok ingyenesek, mindenkit szeretettel várnak az esemény szervezői délután 3-tól este 7 óráig. Sor kerül többek közt filmvetítésre, gyermek táncbemutatókra, 16 órától az Alma Együttes koncertjére, 17 órától a Somos Együttes zenél, az érdeklődők moldvai táncokat tanulhatnak.

18 órakor kerül sor az országos rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadójára.

A rendezvény ideje alatt kézműves játszóház, Bio Büfé és Civil sarok (Civil szervezetek bemutatkozása) várja az idelátogatókat, akik személyesen is megtekinthetnek kisebb nagyon napkollektorokat és egyéb a megújuló energiák felhasználáshoz nélkülözhetetlen eszközöket.

 

19:00 órai kezdettel Sajtótájékoztató és szakmai ismertető a Nuna 2 tanulmányautóról és annak műszaki megoldásairól a BME oktatói klubjában.

 

Az esemény fő támogatója a Holland Királyság Nagykövetsége, lebonyolító a Csillagjáró Iskolaalapítvány és a Budapesti Műszaki Egyetem. Részletes program a www.csillagjaro.hu oldalon.

 

2003 októberében a Nuna 2 bizonyságot tett a megújuló energiaforrások létjogosultságáról, amikor a World Solar Challenge keretében 97.02 km/h átlagsebességgel átszelte az ausztrál sivatagot. A verseny nyerteseként a Nuna 2 a világ leggyorsabb napautója címmel lett kitüntetve. A jármű konstrukciója lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett, a lehető legnagyobb mennyiségű napenergiát gyűjtse be; önsúlya épp ezért igen kicsi, és áramvonalas formája mellett, az űrtechnikában kifejlesztett legmodernebb napelemekkel lett felszerelve.

 

« Vissza